Konstnär och powerkvinna från Skåne

Konstnär och powerkvinna från Skåne

När hon inte driver sina företag Gynning Design och Gynning Jewelry, håller hon konstutställningar, skådespelar och driver bland annat den populära podcasten ”Gynning och Berg hittar sig själva”. Det är bara ett urval av vad hon har på gång och på hennes Youtubekanal får vi följa henne genom livet där hon balanserar entreprenörskap med konstnärskap och familjeliv. Hon tar för sig, inspirerar och är definitionen av en powerkvinna.

På grund av virus och smittorisk blir vi tvungna att göra vår intervju på telefon. Carolina svarar med ett uppiggande hej och det tar inte många sekunder innan vi är igång och pratar om allt som händer. Innan vårt samtal har Carolina blivit fotograferad, bockat av flertalet Skypemöten och spelat in podcast med sin podd-kollega Carina Berg.

– Egentligen skulle jag varit i Grekland nu och spelat in Ruben Östlunds film Triangle of Sadness men på grund av Corona så har allt satts på paus. Tråkigt såklart men för mig har det varit ganska bra att få spendera mer tid hemma och få ägna mig åt att måla och umgås med min familj.

Sedan ett par år tillbaka bor Carolina i det hus som hon tidigare använde som sin ateljé – sitt ”hippiehus”.

– Jag älskar att bo här. Det var en sommarstuga en gång i tiden och nu har jag skapat ett drömland här där jag både kan skapa min konst och leva med barnen och min pojkvän. Vi har världens härligaste trädgård med en massa djur som mina döttrar älskar att ta hand om. Ziggy, vår hund, hänger också med som en följeslagare i familjen.

Foto: Magnus Ragnvid

Carolina växte upp med sin mamma i Falsterbo och pappa i Helsingborg. Mamma Agneta Gynning är konstnär och pappa Max Nilsson arbetar som klädagent.

– Eftersom jag är uppväxt i min mammas ateljé och med en pappa som alltid arbetat med form, textil och design så har min kreativa personlighet alltid fått ta mycket plats. Jag är en väldigt kreativ själ och mår bra av att få skapa och vara runt människor som skapar, det har präglat hela min uppväxt. Konsten finns liksom i mitt blod.

Carolina Gynnings konst är för många känd som motiv av färgsprudlande kvinnor. Hennes konst är unik och är idag en stor del av hennes framgångsrika företag där man kan köpa motiven tryckta på allt ifrån bord, till brickor och vinglas. Det finns också en annan sida av Carolinas skapande, en annan mer naturalistisk stil med skog, djur och naturmotiv.

– Att arbeta som konstnär innebär att ständigt vara öppen för att testa nya saker. Mina färgglada kvinnor är ju en stor del av min verksamhet idag så jag kan ju inte sluta måla dem, men samtidigt är det viktigt att jag testar outforskad mark.
 Konstnär kommer jag vara livet ut, jag kommer och måla även när jag är 90 år. Det är det bästa med konst. Det spelar liksom ingen roll om jag blir ful, gammal eller skröplig – skapandet kommer alltid att finnas där.

Hur ser du på fördomen att det kan vara svårt att lyckas både som entreprenör och konstnär?

–  Självklart kan man kombinera business och konst. Titta på exempelvis Daimen Hirst och Jeff Koons, de har gjort sin konst hur kommersiell som helst. Så det där med att det skulle vara svårt att kombinera business och konst är som att säga att tjejer inte kan leka med bilar, det är daterat.

Hur gör du själv för att lyckas?
– Fördomen om mig är ju att jag är väldigt flamsig och knäpp eftersom jag bjuder väldigt mycket på mig själv. Men det finns ju såklart en annan sida också där jag är väldigt noggrann och dedikerad till mitt jobb och mina anställda. Vi människor är ju komplexa så det är klart att det inte bara är på ett sätt, vi har många sidor och det gäller att hitta en balans för hur man ska fokusera sina energier och egenskaper för att må så bra som möjligt. I mina företag är vi ett starkt team av personer som jag är väldigt nära, vi vet hur vi på bästa sätt uppnår bästa resultat. Jag är ju bäst på att vara kreativ och skapa, men jag är också den som fattar alla beslut och bestämmer hur det ska bli. Jag lämnar ingenting åt slumpen.

Foto: Magnus Ragnvid

I yrket som konstnär kan jag tänka mig att du blivit duktig på att veta hur du ska göra för att inspireras och komma på nya idéer – Hur gör du?

– För mig finns det två olika världar som vi lever i. Den ena är den ”riktiga” världen som vi kan se, röra vid och omfamna. Den andra är en mer oförklarlig värld och jag har alltid levt i mitten av de båda. Lever jag bara i den ”riktiga” världen så märks det, jag blir otroligt låg och känner mig tom. Så balansen mellan dessa två världar är väldigt viktig för att jag ska må bra och vara inspirerad.

Hur gör du för att hålla den balansen då?
– Det är olika, men att meditera, spendera tid i naturen umgås med spirituella människor är viktigt. Min kille är väldigt spirituell. Vissa människor är ju mer anslutna till den oförklarliga världen och öppna för det som är lite mer mystiskt och annorlunda.  Precis som jag. Och sådana personer mår jag väldigt bra att vara runt. Även Ibiza spelar en viktig roll i min balans mellan den riktiga och den mer spirituella världen.


Under vårt samtal kommer vi tillbaka till Ibiza flera gånger. Och det är tydligt att Ibiza verkligen har en speciell plats i Carolinas hjärta.

– Ja gud vad jag älskar den ön. Det är en extremt spirituell plats där jag hämtar all min inspiration och kreativitet. Förra året besökte jag Ibiza så sjukt många gånger och tänkte till slut jag att det var lika bra att köpa ett boende där, sagt och gjort. Normalt sätt spenderar jag halva året på ön och mår så himla bra av att få vara där. Ett av mina bästa köp utan tvekan.

Du känns som en väldigt sprudlande och utåtriktad person, hur skulle du beskriva dig själv?
– Ja, jag är väldigt utåt och väldigt glad. Många beskriver mig nog som lite galen eller mycket, men jag vet inte… Jag tycker inte det själv. Jag ser mig själv mer som en excentrisk och väldigt positiv människa. Och så hymlar jag inte med saker, jag säger som det är rätt ut och det kan väl kanske vissa personer tycka är jobbigt.

Kanske är det alla dessa egenskaper som blivit de viktiga ingredienserna till Carolinas framgångar. Att hon genom sin transparens, genuinitet och färgstarka personlighet har tagit sig från dokusåpa-kändis till framgångsrik entreprenör och konstnär. För visst krävs det både en nypa mod och en nypa galenskap för att göra den resan.

Vilka är dina bästa egenskaper?  
– Den viktigaste egenskapen och kraften för mig är snällhet. Med snällhet kommer man långt. Även om det ibland också kan vara en svaghet, att man är för snäll. Och så tycker jag också om den delen av mig som är min öppenhet, att jag är öppen för att uppleva och testa nya saker.

Vårt samtal börjar lida mot sitt slut och jag har inte bara lärt mig att telefonintervjuer visst kan vara väldigt trevligt. Jag har också blivit inspirerad. Carolina är verkligen färgstark och genuin. Egenskaper som lyser igenom, även per telefon. När jag avslutningsvis frågar henne om framtiden svarar hon: Jag är lyckligt lottad som får ägna mig åt detta yrke. Att vara konstnär är ingenting som man slutar med bara för att man blir gammal, jag kommer måla och skapa tills jag inte längre kan röra mina armar och ser fram emot att alltid låta det vara en del av den jag är.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *