Guide: Rätt glas till rätt vin

Guide: Rätt glas till rätt vin

Visste du att formen och storleken på vinglaset har en betydande roll i hur vinet kommer att upplevas och smaka? Många gånger köper du glas som faller dig i smaken designmässigt men kanske inte lägger en tanke vid om det passar vinet du gärna dricker. Vi har gjort en djupdykning i ämnet och guidar dig till rätt glas till rätt vin.

Ett vinglas karakteriseras utifrån form, storlek och öppning. Ändrar du på någon av de förändras också upplevelsen av vinet du dricker. Rätt vinglas gör helt enkelt stor skillnad för vinupplevelsen.

Storlek och form: Vinglasets form och storlek är nog de viktigaste komponenterna. De avgör hur stor del av vinet som kommer i kontakt med syre vilket påverkar doftupplevelsen och hur vinet utvecklas i glaset. Forskning visar att den klassiska vinglasformen med bredare kropp och smal öppning gör att doftupplevelsen inte påverkas i lika hög grad som i ett vanligt glas. Du får helt enkelt en bättre upplevelse av vinets karaktär när du dricker ut ett vinglas. Glasklart, eller?

Öppning:  Vinglasets öppning reglerar hur vinet hamnar i munnen när vi dricker det. Ett glas med smal öppning gör att vinet träffar den bakre delen av tungan först medan ett med bred öppning träffar den främre delen av tungan först.


Vitvinsglas
Ett klassiskt vitvinsglas har en slank kupa och något smalare öppning för att balansera syra och frukt. Viner såsom Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling blir särskilt älskvärda i detta glas. När du dricker rosévin är det även detta som gäller.

Bordeauxglas
Fylligare röda viner såsom Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot kommer till sin rätt i ett glas med mindre kupa och smalare öppning. Det framhäver syra och bevarar aromerna i glaset. Glasets höjd gör att vinet träffar mitten och bakre delen av tungan vilket frambringar de bästa hos rika, fylliga viner.

Burgundyglas
Passar till lättare viner såsom Pinot Noir. Glaset är kortare än Bordeaux-glaset, men har en större kupa så att vinet riktas till tungspetsen och du får avnjuta de delikata smakerna. Kan med fördel även användas för vitt vin.

Champagneglas
Planerar du att dricka champagne eller mousserande krävs det ett högt och smalt glas (flöjtglas) med ännu mindre öppning. Den lilla öppningen gör nämligen att bubblorna och aromerna stannar kvar längre.

Text: Sofia Granlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *