Tareq Taylor: Blir lugn av att ha fullt upp

Tareq Taylor: Blir lugn av att ha fullt upp
Foto: Peter Carlsson ur boken "mat på en plåt"

Det är måndag morgon och jag och Tareq sitter på köksbänken i Kockeriets kök och dinglar med benen. Vi befinner oss på en av Malmös bästa krogar som sedan fem år tillbaka drivs av Tareq. Vi dricker en kopp kaffe och han berättar att han är nyss hemkommen från en resa i Palestina där han tillsammans med sin pappa och bror utforskat landets matkultur och människor inför ett kommande TV program.

Trots att det är mat, framtid och företagande vi ska prata om så kan jag inte låta bli att fråga hur han mår efter olyckan han råkade ut för under sensommaren när han kite-surfade och bröt nacken.

– Jag hade sådan otrolig tur och är en av de lyckligt lottade att klara mig så bra efter en så omfattande olycka, säger han. Olyckan har gett mig fantastiska insikter om livet och vad jag bör prioritera och ägna mer tid åt förklarar han och nämner att han under sin sjukskrivningsperiod fått tid att tänka på vad som är viktigt här i livet.

I höst är Tareq aktuell med programmet Lyckomaten som han själv beskriver som ett ”sunt-förnuft-program” där fem deltagare med hjälp av kostrådgivning, träning och mental coachning får lära sig att leva mer hälsosamt. Inte för att gå ner i vikt utan för att må bra.
– Det har varit otroligt spännande att få ta del av dessa människornas fina liv och se de förändringar som de har gått igenom. Jag fascineras över vad kost och en sund livsstil kan göra för välbefinnandet.

Upptäckten som förändrade livet för 10 år sedan

Sambandet mellan mat och välmående ligger Tareq väldigt varmt om hjärtat. Inte bara är han efter ett par enstaka månader nästan helt återställd efter sin nackskada i somras, han har dessutom tidigare fått erfara hur kost kan skapa bättre livskvalitet.

– För tio år sedan mådde jag dåligt. En kombination av intensivt arbete och dålig mat gjorde att jag fick ledbesvär som inte gick över. Det var mycket mat ”on-the-go” och det mesta jag stoppade i mig var halvfabrikat. Så när mina ledbesvär blev värre förstod jag att jag var tvungen att förändra något i mitt liv för att kunna fortsätta arbeta med det jag älskar.

Genom att sluta äta halvfabrikat och istället laga all mat från grunden blev han redan efter sex veckor helt smärtfri.

– Enligt läkaren fanns det inga vetenskapliga belägg som tydde på att mina ledbesvär försvunnit på grund av sundare kost, så jag började äta skräpmat igen och efter två veckor var mina ledbesvär tillbaka. Så trots brist på bevis kunde jag av mitt eget experiment bekräfta att sund mat definitivt har stor inverkan på hur vi mår, och jag vågar tro att det är en av anledningarna till att jag idag är nästan helt återställd efter olyckan.

Tareq Taylor har drivit Kockeriet i Malmö sedan 2015

Du har arbetat som kock länge och gjort många uppskattade TV-program under de senaste åren. Men många förknippar dig nog också med hållbar matlagning, varför har det kommit att bli en av dina hjärtefrågor?

– Det är viktigt att vi lär oss att tänka cirkulärt och hållbart i allt vi gör, inte minst när det kommer till matlagning. Det finns många aspekter att ta hänsyn till, det ena är att medvetet välja råvaror och alternativ som finns nära i vår omgivning och utifrån säsong. Det andra är att göra saker som blir uppskattade, det ska inte bara vara hälsosamt – det måste smaka gott också. Ett av mina senaste projekt handlar om just detta. Jag och Paul Svensson startade för drygt två månader sedan en restaurang och lanthandel utanför Sundbyberg och vi har tagit hållbarhet till sin spets genom att hushålla med resurser, arbeta med närodlade råvaror och tänka cirkulärt i alla led.

En till restaurang, kul! Varifrån kommer din passion för mat?

– Min morfar var väldigt matintresserad och det är tack vare honom jag nu har världens roligaste jobb. Han var min hjälte och hade som dröm att bli kock men fixade det inte. Så när jag var tio år gammal tittade jag på min hjälte och där och då bestämde jag mig för att det var kock jag skulle bli.

Vad är det bästa med att arbeta som kock?

– Jag älskar att det är en så oerhört kreativ miljö där jag får möjlighet att uttrycka mig. Alla i min familj är väldigt kreativa, så det ligger väl i mitt DNA antar jag. Och kockyrket handlar ju om så mycket mer än att bara ge mat till människor, det handlar om att skapa upplevelser och det älskar jag.

Foto: Peter Carlsson för boken ”Mat som gör gott”

Så vad drivs du av?  
– Jag vet faktiskt inte, jag har ingen direkt drivkraft sådär på rak arm.
Han blir tyst en stund och fortsätter:
– Fast det är klart, jag mår ju som absolut bäst när jag har fullt upp, jag blir liksom lugn av det. Och så har jag väl säkert formats av de förhållandena jag växte upp i, med en ensamstående mamma och min bror. Det var en ständig ekonomisk kamp för min mamma, hon har verkligen fått kämpa för varje korvöre. Det har gjort att jag nu arbetar hårt för att skapa en trygg grund för mig och min familj att stå på.

Vad är dina bästa tips till de som vill lyckas med sitt företagande och våga satsa på sin passion?

– Omge dig av duktiga människor som kan mer än vad du kan. Ensam är inte stark, tillsammans är man starkare och det märks tydligt när man startar upp något nytt och stöter på problem, då är det viktigt att ha någon som är erfaren och duktigt att stötta sig på.

Får vi se mer av dina TV-program och satsningar framöver?

– Ja! Jag ser fram emot när vi lanserar programmet som jag nyligen spelat in med min pappa och bror i Palestina, det var en av de mest personliga resorna jag gjort. En väldigt omtumlande och häftig resa. Men innan dess blir det en härlig mix av Stjärnorna på slottet, kanske en ny säsong av Trädgårdstider och säkert något annat spännande som jag kommer på längst vägen.

Och sist men inte minst, hur ser den perfekta helgen ut för dig? 
Den spenderar jag med familjen och gör något kul. En enkel och skön helg bara med någon utflykt och härlig middag hemma och bara få hänga. Det behöver inte vara så jäkla komplicerat!

TEXT: Agnes Jarfjord 

Följ VOID Magazine på Sociala medier för mer tips och inspiration