Lyckas med odlingen i vår

Lyckas med odlingen i vår

Det börjar bli dags att planera och sätta igång säsongens odlingsprojekt. Oavsett vilka ambitioner du har eller hur litet eller stort du bor – finns det goda grönsaker och kryddor att odla. Vi har pratat med trädgårdsingenjören Emil Hillve som driver Dröblahus trädgårdar, en gård utanför Sösdala där det odlas grönsaker till prenumererade grönsakslådor, rekoringar och ett fåtal utvalda restauranger (bland annat omtalade Riket på Davidshalls Torg i Malmö). Ta del av hans bästa tips på hur du lyckas med dina odlingar i år.

Vilka förutsättningarna behövs för att lyckas med sin hemmaodling? 
Det är lätt att ta sig vatten över huvudet, så börja hellre smått och enkelt och inte för tidigt på vintern. Fokusera på ett fåtal lättare grejer, på mindre yta och odla något som du tycker om att äta. Odling ska vara kul och roligast är det när man lyckas sköta sina växter bra utan att ogräset tar över.

Hur kommer man igång?
Börja med enkel planering och skiss över dina tilltänkta grönsaksland eller odlingslådor. Börja med ett fåtal sorter och ta reda på vad just de behöver för att trivas. När våren kommer är det dags att anlägga odlingen. Gräv bort eventuell grässula och ogräs och se till att jorden är lucker. Förbättra gärna jorden ytligt med ogräsfri kompost eller ekologisk plantjord och gödsla med brunnet stallgödsel (finns att köpa på säck) efter hur näringskrävande den tilltänkta grödan är. En del grönsaker måste förodlas innan de planteras ut. Tomat, chili och selleri är några exempel på grönsaker som måste förodlas, annars är risken stor att de inte hinner växa färdigt innan hösten kommer. De sås i små krukor inomhus tidigast i mars eller april, om du inte har tillgång till riktig växtbelysning. Ställ varmt (element eller ett varmt badrumsgolv fungerar bra) när de gror och låt dem därefter stå svalt och ljust. När rötterna fyllt krukan och risken för frost är över är det dags att plantera ut växterna. Grönsaker som ska sås direkt i jorden sås i ogräsrensad bädd eller låda. Om de är frostkänsliga bör de inte sås innan mitten på maj. Detta står oftast på fröpåsarna, annars vet de i butiken där du köper dina fröer. Låt växa, vattna och rensa efter behov. Skörda och njut! 

Vad kan man odla om man har en mindre trädgård eller balkong?
Då tycker jag att man kan satsa på sådant som man helst äter helt färskt och gärna sånt som växer tillbaka snabbt eller går att så om flera gånger under säsongen. Plocksallat, örter och tomater är tips på sådant som tar liten plats och går att skörda av länge. På riktigt små ytor kan man utnyttja klätterväxter som klättrar uppåt och inte tar så stor golvyta. Tomater, gurka, ärtor och bönor är bra klätterväxter som är relativt lätta att komma igång med. 

Vad är enkelt att odla själv?
Generellt brukar jag säga att sådant som går fort, exempelvis sallat, bladgrönt och rädisor, är väldigt lättodlat. Det som kräver lite mer av odlaren är oftast det som har lång kulturtid, måste förodlas eller är mer krävande gällande gödsel och värme. Vissa sorters tomater, paprika, aubergine och selleri är exempel på grödor som kräver mer. Är man villig att hoppa över förodlingen och köpa färdiga småplantor att plantera i maj eller juni så spar det mycket huvudbry. Även kålväxter kan vara luriga för den mindre erfarne odlaren eftersom den lätt faller offer för olika typer av kållarver om de inte skyddas med fiberduk eller insektsnät.

Hur underhåller man sin odling på bästa sätt under säsongen?
Täck jorden mellan plantorna med ett tjockt lager gräsklipp, halm eller annat organiskt material så slipper du mycket rensning under säsongen. Dessutom matar du maskar och mikorliv och när gräset bryts ned gödslas plantorna med näringsämnen. Vattna, ogräsrensa vid behov och spana efter tecken på om något är fel. Kanske får växten gula blad och behöver mer näring, eller så flyttar bladlöss in och du behöver bekämpa med såpvatten. Vid täckodling kan sniglar bli problematiska och det gäller att upptäcka och bekämpa sniglarna innan de blir för många.  Alla problem är lättast att lösa i ett tidigt stadie, men hinner problemet gå för långt kan det bli svårt att få bukt med det.


Emils 3 bästa tips till hemmaodlaren:

1. Börja inte för stort. Välj ut ett fåtal favoriter som trivs under dina förutsättningar, lär dig vad de kräver för att du ska lyckas och prova sen nytt efter hand.

2. Börja inte förodla för tidigt in fönster om du inte har tillgång till någon form av extra växtbelysning.  

3. Ha en avslappnad attityd till odlandet. Du kommer att misslyckas ibland, det gör alla odlare och det är inte hela världen. Fokusera på det som blir bra snarare än det som strular och var inte rädd för att göra om eller prova nya saker.


Fakta:
Emil Hillve är trädgårdsingenjör med specialintresse i ekologisk odling av ätliga växter som för några år sen flyttade från stan till gården Dröblahus på landet utanför Sösdala och bildade familj. Här odlas grönsaker, frukt och bär till familjen, men även till försäljning via ett andelsjordbruk, rekoringar och till ett fåtal utvalda restauranger. När han inte sköter gården undervisar han också deltid i odling på bland annat Holma folkhögskola. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *