Modern funkispärla i Höllviken

Modern funkispärla i Höllviken

Artikeln innehåller annonslänkar.

 Karl och Karolin trivdes bra i sitt radhus i centrala Malmö. Men i takt med att  barnen blev större började de leta efter ett större boende i närområdet.

– Husen omkring var vackra och charmiga, de flesta byggda på 20- eller 30-talet, men vi hittade inget vi föll för. Planlösningarna var opraktiska, ofta med bara två sovrum på övervåningen. Hur vi än letade så saknades alltid något, säger Karl.

Tanken på att bygga något eget växte fram – ett skräddarsytt och praktiskt hus för familjen. En dag när de var på sommarutflykt till vackra Höllviken såg de en tomt som var till salu.

– Den kändes helt rätt. Jag har alltid drömt om att bo vid havet! Det var en naturtomt med fina tallar och den låg insynsskyddat, säger Karolin.

Sagt och gjort. Tomten inköptes och det var dags att hitta drömhuset.

Husmodellen de föll för var ritad av arkitekt Sören Rasmussen från ONV Arkitekter. Ett modernt och funkisinspirerat hus i Willa Nordics husserie ONV Bolig.

– Vi gillade den strama stilen och de genomarbetade designdetaljerna. Vi tyckte om planlösningen men ville ändå göra om en del, så att den skulle passa oss perfekt. Vi förstorade huset, ritade om rumsplaceringen och fins

lipade under ganska lång tid. Men så blev också huset precis som vi ville ha det! Ler Karl.

Willa Nordics husmoduler byggs färdigt i fabrik för att sedan levereras till tomten och resas på plats. Det tar någon dag tills huset är tätt för väder och vind, och därefter tar snickarnas jobb vid invändigt.

– Det tog cirka sju månader från monteringen av huset tills vi kunde flytta in. Under den tiden var snickare, rörmokare, elektriker och målare på plats och färdigställde allt invändigt, berättar Karolin.

Idag står drömhuset vid havet färdigt. Det 162 kvadratmeter stora enplanshuset är lågt och den grånande fasaden i sibirisk lärk smälter ihop med tallarna på tomten och naturen intill. På baksidan flödar ljuset in genom de stora glaspartierna.

– Just glaspartierna är faktiskt helt fantastiska. På sommaren öppnar vi altandörrarna ut mot trädäcket och vips så suddas gränsen ut mellan inne och ute.

Vad tycker ni mest om med huset?

Karl: – Det känns härligt att allting är helt nytt. Vi slipper underhållsbehovet för en lång tid framöver! Jag som är intresserad av teknik och energi tycker att uppvärmningssystemet är fantastiskt. Vi har en supereffektiv värmepump av senaste generationen och energiräkningarna är väldigt låga.

Karolin: – Överhuvudtaget är huset så praktiskt och lätt att bo i. Planlösningen passar oss jättebra. Förut bodde vi i tre plan och det var jobbigt att springa upp och ned med tvätten från källaren upp till sovrummen på övervåningen. Det här är istället ett väldigt smidigt hus att bo i.

Om ni måste välja en enda favorit med ert nya hus, vad skulle det vara?

Karolin: – Det är svårt att välja en enda sak för det är så mycket jag gillar, som att vi har utgångar till trädgården från alla håll och den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum som ger ett så stort och luftigt rum. Men om jag måste välja en favorit så får det nog bli kaminen. Den sätter guldkant på vardagen för mig och jag eldar i den så fort jag kan. Det är underbart att stå och laga mat och kunna se elden på samma gång. Hög mysfaktor!

Det var första gången ni byggde hus. Var det något ni blev överraskade av under processen, något som inte blev som ni hade tänkt er? 

Karl: – Ja, faktiskt blev vi lite överraskade över hur mycket tid det tog i anspråk att bygga, med alla val och frågor som vi behövde ta ställning till. Vi 

hade ju räknat med att det skulle ta tid, men det tog faktiskt ännu mer tid än vad vi tänkt. Det var ju bara roligt att göra alla val, men som sagt ändå tidskrävande!

Karolin: – Det där med tomtplaneringen överrumplade mig lite. Vi fokuserade så starkt på att huset skulle bli som vi tänkt oss och tänkte inte på att det faktiskt kräver en hel del att planera en tomt också! Till slut tog vi in en trädgårdsarkitekt som hjälpte oss med en ritning över hur tomten skulle se ut, med planteringar och grönytor. Nu börjar det bli färdigt och vi är väldigt nöjda.

Text : Ulrika Lindgren
Foto : Björn Holmgren