Stjärnklart i Öresundsregionen

Stjärnklart i Öresundsregionen

Foto: Claes Bech Poulsen

I början av året stod det klart vilka nordiska restauranger som tilldelats de prestigefyllda stjärnorna av Michelinguiden. Medan Stockholm fick två nya, tappade Skåne en när Bloom in the Park förlorade sin stjärna. Öresundsregionen står sig trots detta som solklar etta i Norden, bland de åtråvärda stjärnorna. Med totalt 27 stjärnor, fördelade på 20 restauranger, kan man (om plånboken tillåter) välja och vraka i gastronomisk toppklass.

Sav

I Tygelsjö, strax utanför Malmö hittar vi Vindåkra gård där den svensk-danska duon Alexander Fohlin och Sven Jensen serverar sin syn på det naturliga köket. Grunden i matlagningen är strand, sjö och skog och matlagningen har beskrivits som en hyperkreativ upplevelse. Matsalen består av fyra bord och restaurangen rymmer 14 gäster per kväll. Är man ett sällskap på 10 personer eller fler så får man hela matsalen för sig själv.

Vollmers

Ebbe och Mats Vollmer fick sin första stjärna 2015. Två år senare blev de första restaurangen i Skåne att prydas med två stjärnor, något som väckte stor uppmärksamhet. Inte minst eftersom Göteborgs krogscen ännu inte hade lyckats kamma hem två stjärnor, trots att Michelinguiden funnits där betydligt längre. På Vollmers serveras det bästa ur den skånska myllan. Närproducerade råvaror kombineras med moderna matlagningstekniker och en stor nypa passion. Resultatet blir fortsatt två Michelinstjärnor.

Daniel Berlin

Skånes andra restaurang med två stjärnor ligger på Österlen och drivs av kocken med samma namn. 2016 fick Daniel Berlin sin första Michelin stjärna och i år belönades de för tredje året i rad med två stjärnor. I den 150 år gamla byggnaden i Skåne-Tranås serveras en meny med råvaror från den egna trädgården. Hela familjen är involverad i restaurangen, i allt från köksträdgården till vinerna som serveras. En intimitet som tycks gå hem hos Michelinjuryn. Nya nordiska element på traditionell fransk grund skapar originella rätter med minnesvärda kontraster.

Geranium

Världens femte bästa restaurang ligger på Østerbro i Köpenhamn och har för femte året belönats med tre stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen drivs av vinnaren av Bocuse d’Or 2011, även känt som världsmästerskapen i matlagning – Rasmus Kofoed. Detta är Danmarks, och Öresundsregionens, enda trestjärniga restaurang. ”Värd en resa i sig” som Michelinguiden beskriver det, och då menar de inte bara från andra sidan sundet.  Menyn beskrivs som en konstnärlig tolkning av Skandinaviens bästa säsongsingredienser. 

Alchemist

En speciell restaurang på stjärnhimlen är Alchemist. Efter att ha stängt ner restaurangen med samma namn hösten 2017 öppnades den på nytt den fjärde juli förra året. Denna gången som en av Köpenhamns mest omtalade restauranger där 17 000 människor stod i kö inför öppningen. Chefskocken Rasmus Munk som är tidigare känd för sina kreativa matlagningstekniker inom molekylär gastronomi har skapat en helt unik matupplevelse där gästen serveras femtio rätter i den 2 000 kvadratmeter stora restaurangen. En upplevelse som kräver ett trettiotal kockar och närmare tjugo servitörer.
I början av året stod det klart att Rasmus Munks hårda arbete under sitt första verksamhetsår (efter nyöppningen) belönades med två stjärnor. Något som är unikt med Michelin-mått mätt.

Foto: Alchemist

Fun fact om Michelinguiden:

En guide för resenärer och restauranggäster som ges ut årligen av däcktillverkaren Michelin. Michelinguiden gavs ut första gången år 1900 av de däcktillverkande bröderna André och Édouard Michelin för att få bilister att slita ut sina däck snabbare – genom att besöka restauranger, hotell och sevärdheter i Frankrike. Genom åren har guiden utökats och omfattar nu stora delar av världen.

Stjärnbetygen beskrivs därför fortfarande såhär:

En stjärna – ”en mycket bra restaurang i sin kategori”
Två stjärnor – ”utomordentlig matlagning, värt en omväg”
Tre stjärnor – ”exceptionellt bra kök, värt en egen resa”


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *