Svenskarna som har gjort störst skillnad 2019

Svenskarna som har gjort störst skillnad 2019

Året närmar sig sitt slut men vilket år det har varit! Nedan listar vi de personer som har utmärkt sig lite extra genom att på olika sätt följa sin passion eller sitt kall och skapa en bättre värld.

5. Svante Axelsson

Svante blev under 2019 tilldelad Miljöpriset från Sveriges Ingenjörer. Priset gick till Svante med motiveringen: ”För sin förmåga att väcka entusiasm och engagemang för miljöfrågorna”.

Svante har under en längre tid varit en tongivande miljödebattör som har gett konkreta förslag på globala miljöproblem. Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige som är ett regeringsinitiativ där det smids planer på hur Sverige ska kunna nå fossilfrihet.


4. Therese Lindgren

Therese utsågs till den mäktigaste i sociala medier 2019 av Medieakademins Maktbarometer. 2013 var Therese sjukskriven på grund av psykisk ohälsa. För att fylla sina dagar startade hon en blogg och en Youtube-kanal. Kanalen fokuserade inledningsvis enbart på smink men har växt till att handla om Therese liv i helhet, utan censur.

Hon pratar öppet om sin mentala ohälsa, panikångest och engagemang i djurrättsfrågor. Genom att skapa genuint innehåll på sin kanal har en stor och engagerad följarskara vuxit fram. Therese var den första svensktalande youtubern att nå en miljon följare på plattformen tidigare i år.


3. Ulrika Modéer

För ett år sedan blev Ulrika assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer i New York. Som högsta svensk inom FN-systemet har Ulrika Modéer stora möjligheter att påverka organisationen att ta större kliv för att nå de globala målen.

I maj utnämndes Modéer till hedersdoktor på Göteborgs Universitetet för sitt engagemang för de globala målen. Förutom att vara en stark röst inom FN lyfter hon även biståndets viktiga principer både i Sverige och internationellt.


2. Klas Bergling & Anki Lidén

Tim Bergling (mer känd som Avicii) gick bort den 20 april 2018. Efter det har en stiftelse, Tim Bergling Foundation, grundats till hans minne av Tims föräldrar Klas och Anki. Stiftelsen har under året intensivt jobbat med att uppmärksamma psykisk ohälsa och självmordsprevention.

Stiftelsen har bland annat gjort en donation till Självmordslinjen med tio miljoner kronor per år i tre år med ambitionen att linjen ska kunna hålla öppet dygnet runt. Den femte december i år hölls en minneskonsert för Tim på Friends arena arrangerad av stiftelsen. 58 163 personer dök upp för att hylla artisten vilket är ett nytt publikrekord för arenan. Varje år begår 1500 svenskar självmord. Högst är siffran under jul och nyår. Om du mår dåligt vänd dig till Mind Självmordslinje på 90101 (öppet 06-24 varje dag), övriga tider ring 112.


1. Greta Thunberg

Antagligen inte en chock för någon. För vad är en lista skriven 2019 utan att Greta toppar den? 16-åringen som förra året började sin skolstrejk har sedan dess pratat på toppmöten runt om i världen, seglat över atlanten och fått studenter från hela 120 länder att ansluta till hennes klimatstrejk detta år.

Greta har fått allas öron och ögon på sig inklusive toppledare samt en väldigt lång svans av supporters. 2019 var helt enkelt Gretas år och hon avslutade det med att pryda Times omslag och blev samtidigt utsedd till en av de mest inflytelserika personerna av tidningen med motiveringen ”I sin kamp i sitt hemland, Sverige, för en framtid utan föroreningar, miljöförstöring och klimatförändringar, är Greta en inspiration för ståndaktiga studenter genom att skämma ut apatiska vuxna.” Hatten av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *