Trendspaning: Detta äter vi 2020

Trendspaning: Detta äter vi 2020

Svamp i kaffet, cheese tea från Filippinerna och nya grönsaker i vår matlagning. Vi har listat fem spännande mattrender att hålla utkik efter 2020.

Asiatiskt

En av de stora smaktrenderna är nya tappningar av asiatiskt såsom den japanska curryn, kinesiska pannkakan ”Bings” och Cheese Tea hämtat från det filippinska köket. Har du inte testat Steamed Rice Rolls är det hög tid att du gör det! Att sushi hamnar på topplaceringen av årets trendrätter kommer inte som en chock. Taco kvalar in på en andra plats och ytterligare en asiatisk rätt – poké bowl tar tredjeplatsen.  


Bärbar mat

En annan stor trend är att göra maten bärbar. I ett stressigt samhälle gäller det att komprimera tiden vilket har lett till att vi oftare äter på språng. Detta är också något som fler restauranger anammar genom att tillhandahålla färre sittplatser eller enbart erbjuda take away. En wrap eller pizzaslice och du är good to go!


Invasiva arter

Om du vill göra gott med din matkonsumtion kan du välja invasiva arter. Hit hör de djur som ofta hamnat i ett annat ekosystem och som förutom människan saknar naturliga fiender. I USA drivs kampanjen ”Eat Lionfish” med bland annat kokböcker och hamburgerkedjan Farmburger har nyligen lanserat en Catfish Sandwich. I Sverige har vi en ökande sälflock men frågan är om vi kommer hoppa på tåget och introducera invasiva arter i vår svenska matkultur?


Svamp i alla former

En ingrediens som vi kommer se mycket av framöver är svamp. Svamp har flera unika hälsoegenskaper både enligt tro och vetenskap men är också ett lämpligt substitut till kött för den som vill övergå till grönare matvanor. Många asiatiska kök använder redan svamp som en basingrediens men vi förväntas se svamp i alla former, till och med i kaffet.


Mer grönt mindre kött

Vegetariska matvanor har varit en stående trend de senaste åren och kommer inte att försvinna, snarare tvärtom. Allt fler förväntas minska sin köttkonsumtion. Jordbruksverkets senaste rapport för den totala köttkonsumtionen förra året visar nämligen en tydlig nedgång med 2 kilo per person. Och när vi drar ner på köttet är det dags att utforska nya råvaror. Några grönsaker som vi förväntas börja använda i matlagning är bland annat celtuce, kassava, jicama, sjögräs och japansk sötpotatis.

Text: Sofia Granlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *